Welke kinderen zijn uitzonderlijk begaafd

Ieder kind is uniek in gedrag, maar ook in de ontwikkeling en qua intelligentie. Kinderen met een hoge iq score zijn vaak uitzonderlijk begaafd, maar ook kinderen die een bepaald talent hebben, zoals in wiskunde of schaken zijn uitzonderlijk begaafd. Eigenlijk zijn uitzonderlijk begaafde kinderen de zogenoemde wonderkinderen. Dit hoeven niet alleen kinderen te zijn met een apart talent, maar het kunnen ook kinderen zijn die zichzelf hebben leren lezen of door middel van televisie zichzelf een vreemde taal aanleren.

Kenmerken van een uitzonderlijk begaafd kind

Er zijn wat kenmerken die typisch zijn bij een uitzonderlijk begaafd kind, speciaal daarom voor jou een deel van de kenmerken:

  • Al op jonge leeftijd het vermogen van abstract denken ontwikkelen.
  • Een goed geheugen tot bijna fotografisch aan toe.
  • Een hoog energie niveau.
  • Informatie die bij een uitzonderlijk begaafd kind binnenkomt wordt sneller verwerkt dan bij een niet begaafd kind. 
  • Al vanaf jonge leeftijd het vermogen ontwikkelen om verbanden te leggen.
  • Zich goed kunnen blijven concentreren. 
  • Een bijzonder grote woordenschat. 

Als je benieuwd bent naar de de overige kenmerken neem dan een kijkje op ieku, daar zijn ze namelijk te vinden. 

Uitzonderlijk begaafde kinderen en het onderwijs

Alle kinderen gaan naar de basisschool wanneer ze de leeftijd van 4 jaar bereiken, maar hoe zit dat met de uitzonderlijk begaafde kinderen? De kinderen die worden geboren met uitzonderlijke begaafdheid worden al vanaf het moment dat ze geboren zijn er door beïnvloed. Niet alleen in de opvoeding zijn er voor de ouders diverse uitdagingen bij het opvoeden van een uitzonderlijk begaafd kind, maar ook de leerkrachten hebben veel uitdagingen in hoe er les gegeven moet worden aan uitzonderlijke begaafde kinderen. Speciaal daarvoor kunnen zowel leerkrachten als ouders terecht bij ieku, zij zijn gespecialiseerd in de doelgroep en kunnen passende coaching en advies aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *