In welke maand regel je wat?

Er komt bij een zwangerschap enorm veel kijken, eigenlijk begint al het geregel al voordat je überhaupt zwanger bent, als je bezig bent met zwanger worden begin je al met foliumzuur te slikken. In dit artikel vind je een handig schema van waarmee je rekening houdt en in welke maand van de zwangerschap tot aan de uitgerekende datum

Het eerste trimester

Het eerste trimester begint al met een positieve zwangerschapstest die vaak plaatsvindt tussen de 4e en 6e week van je zwangerschap. In het eerst trimester ga je op zoek naar een verloskundige heb je de eerste kennismaking, die vindt plaats tussen de 8e en 10e week van je zwangerschap. Meestal tussen de 8e en 12e week van je zwangerschap vindt de termijnecho plaats. Na de termijnecho kan je zwangerschapsboxen en baby boxen gaan aanvragen. 

Het tweede trimester

In het tweede semester is de tijd dat je zwangerschapskleding kan gaan aanschaffen en je zwangerschap echt niet meer te verbergen nu. Tussen de 12e en de 13e week van de zwangerschap wordt de kraamzorg voor na de geboorte geregeld. In diezelfde periode kan je erkenning regelen voor je kind en je goed inlezen over eventuele opvang en de diverse soorten, maar ook je aanmelden voor een zwangerschapscursus. Vergeet niet je zwangerschap te melden bij je zorgverzekeraar voor 5e maand van je zwangerschap. Tussen de 16e en 20e week kan je een pretecho laten maken om eventueel het geslacht al te zien, mocht dat niet mogelijk zijn dan kan dat tijdens de 20 weken echo. Tevens beëindig je het tweede semester met een zwangerschapsverklaring voor je verlof voor je werkgever en je kraampakket in huis halen. Tot slot is het tweede trimester de juiste periode om je babyuitzetlijst aan te schaffen, zodat alles klaar is wanneer de baby geboren wordt. 

Het derde trimester

In het laatste trimester heb je natuurlijk ook je zwangerschapsverlof, maar ook nog veel meer te regelen. Bespreek met je werkgever eind 2e en begin 3e trimester je zwangerschapsverlof je bent wettelijk verplicht om je werkgever over je zwangerschap te hebben ingelicht tot de 24e week van je zwangerschap. Als je nog een vakantie gepland hebt dan heb je in je derde trimester een zwangerschapsverklaring nodig anders mag je niet vliegen. Zorg dat je in het derde trimester ook je geboorteplan op orde hebt en die bespreekt met je verloskundige, maar ook met je partner. Tussen de 34-36 weken start je zwangerschapsverlof, zorg dat uiterlijk de 37e week de klossen onder het bed staan en je vluchttas gepakt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *